Voor onze activiteiten beschikken we over een eigen kerkgebouw aan de Van Riemsdijklaan 1, 1945 XM, in Beverwijk.
We zijn ingeschreven als kerkgenootschap bij de Kamer van Koophandel onder registratienr. 76041611. Daarnaast hebben we een eigen RSIN-nr.: 8137508766.
Onze identiteit:
Vrije Evangelische Gemeente Beverwijk ‘Het Anker’
Het anker is het symbool van stevigheid, veiligheid en hoop. Als het anker in vaste grond ligt, wordt verhinderd dat een boot op de rotsen slaat.
Het is ook een symbool van standvastigheid, vastberadenheid en trouw.
Jezus Christus is ons voorgegaan naar de hemel, Hij heeft de toegang naar God geopend. Hij is onze hoop en zekerheid. Bij Hem zijn we veilig! Hij is ons anker. En dat wil Jezus ook zijn voor mensen om ons heen. Wij hopen dat mensen Jezus als anker voor hun ziel zullen vinden en dat zij bij ons een plek zullen vinden om dat te ontdekken.
De gemeente beschikt over een beginselverklaring en huishoudelijk reglement. Hierin is onder andere het navolgende doel van de gemeente vastgelegd:
Het doel van de gemeente is om, onder leiding van de Heilige Geest te getuigen van het verlossingswerk van Jezus Christus en de komst van het Koninkrijk van God te verkondigen.
Waarvoor staan we als gemeente? (4 kernwaarden)
Jezus staat centraal
We geloven in Jezus die voor ons gestorven en opgestaan is. We hebben een levende Heer die Zijn hand naar ons uitstrekt en een relatie met ons wil aangaan door de Heilige Geest. Zo mogen wij leven in verbondenheid met God de Vader, onze Schepper.
We hebben aandacht voor elkaar
Onze gemeenschap wordt gekenmerkt door onderlinge betrokkenheid en door een informele en gastvrije sfeer.
We bieden maatwerk
We bieden een (geestelijk) thuis aan mensen van diverse achtergronden. We zijn er voor mensen die God zoeken en die met Hem op weg zijn of opnieuw met Hem op weg willen gaan. We zijn er sterk in om aan te sluiten bij wat mensen nodig hebben om zich te ontwikkelen in het geloof.
We delen van wat God ons geeft.
We bieden praktische hulp aan mensen dichtbij en ver weg.
Onze activiteiten:
We organiseren een groot aantal activiteiten binnen onze gemeente voor jong en oud. Om aan deze activiteiten deel te nemen hoeft u niet direct lid te zijn.
Naast de activiteiten die wij binnen onze gemeente organiseren, hebben we ook contacten met andere kerken en gemeenten en werken we samen om Gods liefde door te geven.
Sinds 1 september 2023 is ds. Kasper Kruithof voor één dag per week verbonden aan onze gemeente als predikant. Hij ondersteunt de kerkenraad, geeft toerusting aan de leden en vrienden die betrokken zijn bij de verschillende activiteiten in de gemeente en gaat één keer per maand voor in de samenkomst op zondag.
Voor het bezoekwerk aan de ouderen en mensen die behoefte hebben aan sociale contacten hebben we binnen de gemeente een wijkteam en een pastoraal team. Zij worden in het bezoekwerk ondersteund door de kerkenraad.
We zijn blij met de jongeren in onze gemeente. Voor hen hebben we een eigen programma wat afgestemd is op hun belevingswereld. We vinden het belangrijk dat zij een veilige plek hebben waar zij hun vragen kunnen stellen.
Voor de volwassenen bieden we naast de zondagse dienst een gespreksprogramma aan in de vorm van Gemeente Groei Groepen.
We verlangen ernaar meer zichtbaar te zijn in onze woon- en kerkelijke omgeving. Hiervoor organiseren we activiteiten die toegankelijk zijn voor mensen die contact zoeken of nieuwsgierig zijn naar wie God is of wat geloof voor ons betekent.
Ook bieden we maatwerk bij persoonlijke vragen die mensen hebben over geloof of op pastoraal vlak. Zo willen we een veilige omgeving bieden waarin we naar iemand kunnen omzien.
Naast persoonlijke contacten, vinden we het ook belangrijk organisaties te ondersteunen die betekenisvol zijn voor mensen die om wat voor reden hulp nodig hebben. Binnen de gemeente zamelen we geld in voor een aantal christelijke goede doelen. Daarnaast zijn we actief bij de Schoenendoosaktie.
3: Bestuurlijk:
Bestuurlijk wordt onze gemeente geleid door een kerkenraad, die wordt gekozen door de leden van onze gemeente. De kerkenraadsleden krijgen geen financiële vergoeding voor dit werk. Binnen de kerkenraad kennen we de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester. De taken binnen de kerkenraad worden in onderling overleg verdeeld.
Ds, Kasper Kruithof is lid van de kerkenraad en ontvangt vanuit de gemeente een vergoeding conform de richtlijnen van de Stichting Rechtspositie van de Bond van Vrije Evangelische Gemeente in Nederland
Jaarlijks wordt tijdens een algemene ledenvergadering verantwoording afgelegd aan de leden van het gevoerde beleid.
De benodigde gelden voor het in stand houden van de gemeente worden bijeengebracht door de leden en vrienden van de gemeente door middel van giften en collectes. De gleden worden beheerd bij de Rabobank via een betaal- en spaarrekening.
Conform artikel 27 wordt inzake het financiële beleid verantwoording afgelegd aan de leden tijdens een jaarlijkse algemene ledenvergadering. Tijdens deze vergadering wordt de exploitatierekening van het afgelopen verslagjaar gepresenteerd en toegelicht. Daarnaast wordt de begroting van het komende jaar toegelicht en wordt gevraagd of de leden hiermee akkoord gaan. Hierin worden de bestedingen van de gemeente opgenomen. Voor incidentele uitgaven die 10% van de begroting te boven gaan, moet door de algemene ledenvergadering goedkeuring worden verleend.
We beschikken over een ANBI verklaring en volgen in de financiële verantwoording de richtlijnen die ons hierbij via het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken zijn verstrekt. Daarnaast beschikken we over een protocol inzake privacywetgeving.
Onze gemeente is verantwoordelijk voor haar eigen beleid maar we weten ons verbonden met andere Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland. Deze heeft tot doel om onder leiding van de Heilige Geest te getuigen van het verlossingswerk van Jezus Christus en de komst van het Koninkrijk van God te verkondigen.
In de bijlage is een beknopte weergave te vinden van onze financiele positie.
Ons kerkgebouw en de onderliggende grond zijn in eigendom en niet belast met een hypotheek. De overige vorderingen en schulden zijn gewaardeerd op nominale waarde. De inkomsten worden door de leden en vrienden bijeengebracht. Hierover wordt jaarlijks verslag uitgebracht door de kerkenraad. De financiele stukken worden beoordeeld door de kascontrolecommissie die hierbij het protocol hanteert wat door het CIO is aangereikt.